Hermann Szabolcs

karmester, korrepetitor


Hermann Szabolcs 1990 nov. 19-én született Szatmárnémetiben. Első zeneelmélet és orgonaleckéit édesapjától kapta, majd a Kölcsey Ferenc Főgimnázium matematika-informatika szak elvégzése után elsőként jutott be a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia karmester szakára. Tanulmányait a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem karmester szakán folytatja Medveczky Ádám osztályában, majd Bécsben,  az Universität für Musik und darstellende Kunst-on Simeon Pironkoff és Johannes Wildner tanítványaként tanulja tovább a szakmát.

Több mesterkurzuson tökéletesítette tudását, olyan karmesterekkel, mint Eötvös Péter, Christian Ehwald, Jan Stulen, Konrad von Abel, Noam Zur, Octav Calleya stb., kórusénekesként pedig olyan karmesterekkel dolgozott együtt, mint Riccardo Muti, Kobayashi Ken-Ichiro, Kocsis Zoltán, Markus Landerer stb.

Versenyeredményei közül megemlítendő a romániai Országos Kortárszene Analízis Verseny, melyen I. díjat nyert, míg Magyarországon az Országos Karvezető Verseny II. helyezettje lett.

Vezényelte a bécsi „Pro Arte”Szimfonikus Zenekart, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát, a szatmári ‘’Dinu Lipatti’’ Filharmónia zenekarát, a kolozsvári „Antonin Ciolan”Szimfonikus Zenekart, a bukaresti Royal Chamber Orchestra-t, a Simplicissimus kamaraegyüttest, a Salgótarjáni Szimfonikus Zenekart, a Duna Szimfonikus Zenekart, a Concerto Budapest zenekart.

Orgonistaként többször adott koncertet a szatmári Székesegyházban, valamint együtt dolgozott a Wiener Tonkunstvereinigung-gal.

A Csomaközi Nyári Zenei Tábor művészeti vezetője, a Szatmári Gyermekkar alapítója és művészeti vezetője. Szatmár megyében rendszeresen tart Karnagy Szemináriumokat. Több publikációja is megjelent.

2013-ban „Erste az elsőkért”-ösztöndíjban, 2014-ben pedig Köztársasági-ösztöndíjban részesült, 2015-ben a Szatmár Megyei Tanács „Fiatal Szatmári Tehetség”-díját vehette át, míg 2016-ban Alkotói-ösztöndíjat kapott.

2015-től a Hermann Musik Egyesület elnöke. 2016 októberétől a budapesti Operettszínház karmestere és korrepetitora. 2017 októberétől Selmeczi György meghívására a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem zenei munkatársa.

Jelenlegi előadásai

A kék madár

Karmester  

Apáca Show

Karmester  

Dorian Gray

Karmester  

Semmelweis

Karmester  

A Budapesti Operettszínház fenntartója a Magyar Állam, irányító szerve az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI)

X